Advocaat Lelystad

Op zoek naar een advocaat in Lelystad? Lees hier waar je op moet letten en of je een pro deo advocaat kan inschakelen of een goedkope advocaat.

Lelystad advocaat

Een advocaat in Lelystad vinden vergt enig uitzoekwerk. Ga je voor prijs of kwaliteit? Kan je mogelijk een gratis advocaat inschakelen, door middel van pro deo? Kan je als je geen pro deo advocaat in de arm kan nemen wel een goedkope advocaat inhuren? Hoe weet je of je recht hebt op een pro deo advocaat en anders een goedkope advocaat? Hieronder lees je aan welke eisen je moet voldoen.

Pro deo advocaat Lelystad

Stel, je wilt een pro deo advocaat in Lelystad inschakelen. Waar moet je op letten? Een pro deo advocaat is een gratis advocaat, die op kosten van de overheid je zaak behandelt. Je hebt recht op een pro deo advocaat als je wordt vervolgd door het openbaar ministerie, omdat je wordt verdacht van een misdrijf. Het recht op een gratis advocaat is in dergelijke gevallen verankert in zowel de Grondwet als het EVRM. Wordt je niet vervolgd voor een misdrijf, dan kan je helaas geen pro deo advocaat in Lelystad inschakelen. Mogelijk heb je wel recht op een goedkope advocaat via gefinancierde rechtsbijstand.

Goedkope advocaat Lelystad

Een goedkope advocaat in Lelystad kan je via gefinancierde rechtsbijstand inschakelen. Soms wordt voor een goedkope advocaat ook de term pro deo advocaat gebruikt. Om een goedkope advocaat in te kunnen schakelen moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo mag je niet te veel inkomsten hebben. Voor alleenstaanden geldt dat je niet meer dan €24.900 per jaar mag verdienen om in aanmerking te komen voor een goedkope advocaat. Woon je samen, ben je gehuwd of ben je een alleenstaande met minderjarige kinderen, dan mag je meer verdienen. De grens voor gefinancierde rechtsbijstand ligt dan op €35.200 per jaar.

Eigen bijdrage goedkope advocaat

Bij het inschakelen van een goedkope advocaat moet je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, is afhankelijk van hoeveel je verdient. De eigen bijdrage is tussen de €127 en de €768 euro.