Advocaat van onvermogen

De term advocaat van onvermogen werd wel eens gebruikt voor een gratis advocaat of een advocaat die door gefinancierde rechtsbijstand wordt betaald. In plaats van advocaat van onvermogen wordt de term pro deo advocaat ook vaak gebruikt.

Advocaat van onvermogen gratis

Een gratis advocaat van onvermogen is alleen mogelijk in strafzaken, indien je wordt vervolgd voor een misdrijf. In dat geval is het een grondrecht om een advocaat door toevoeging van de overheid te krijgen. Deze advocaat is gratis en wordt geheel gefinancierd door de overheid. Het enige nadeel van deze advocaat is dat je weinig tot geen keuzevrijheid hebt over welke advocaat je wil inschakelen. Als je zelf een advocaat wil inschakelen, dan zal je de kosten ervoor moeten dragen. Via de zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand is het echter mogelijk dat de overheid een groot deel van de kosten draagt, waardoor je een goedkope advocaat kan inschakelen. Lees in de volgende paragraaf of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, om zo een goedkope advocaat in te schakelen.

Advocaat van onvermogen goedkoop

Een advocaat van onvermogen kan ook betekenen dat je een goedkope advocaat inschakelt, omdat je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Gefinancierde rechtsbijstand kan mogelijk zijn indien je in aanraking met het strafrecht bent gekomen, maar zelf een advocaat wil kiezen en niet wil worden bijgestaan door advocaat door toevoeging van de overheid. Een advocaat van onvermogen in de zin van gefinancierde rechtsbijstand is ook mogelijk in andere rechtsgebieden dan strafrecht.

Advocaat van onvermogen eisen gefinancierde rechtsbijstand

Als je een advocaat van onvermogen in de zin van gefinancierde rechtsbijstand wil inschakelen mag je niet te veel verdienen. Momenteel mag een alleenstaande niet meer dan€24.900  verdienen om in aanmerking te komen voor een goedkope advocaat en samenwonenden mogen samen niet meer verdienen dan €35.200. Des te minder je verdiend, des te goedkoper zal de advocaat worden, omdat je dan een lagere eigen bijdrage moet betalen. Zo betaalt een alleenstaande die minder dan €17.500 per jaar verdient een eigen bijdrage van €127, terwijl een alleenstaande die tussen de €21.001 en €24.900 verdient een eigen bijdrage van €768 dient te betalen. Woon je samen, ben je gehuwd of heb je een eenoudergezin met minderjarige kinderen, dan zijn deze bedragen hoger. De eigen bijdrage bedraagt €127 indien je minder dan €24.500 verdient en €768 indien je tussen de €29.701 en €35.200 verdient.