Goede advocaat

Zoek je een goede advocaat, dan kan je hier lezen waarop je moet letten om een goede advocaat te vinden.

Goede advocaat controleren expertise

Het eerste wat je moet doen om te controleren of je met een goede advocaat te maken hebt is het controleren of je wel met een echte advocaat te maken hebt. Op de website alleadvocaten.nl kan je controleren of iemand echt een advocaat is. Er zijn namelijk personen die zich voordoen als advocaat, maar eigenlijk geen advocaat zijn. Dit is een schandelijke zaak, want mensen die een advocaat zoeken verkeren vaak in een kwetsbare positie. Ze zijn daarom een eenvoudige prooi voor nepadvocaten.

Vergelijken goede advocaat

Het volgende dat je kan doen om een goede advocaat te vinden is een vergelijking maken tussen het aanbod van advocaten. In Nederland zijn veel advocaten gevestigd, waardoor je in het algemeen veel keuze hebt als het om het inschakelen van een advocaat gaat. Voordat je een advocaat inschakelt kan het verder verstandig zijn om eerst naar een juridische organisatie te stappen waar je (gratis) advies kan vragen over je juridische probleem. Misschien hoef je helemaal geen advocaat in te schakelen. Je kan denken aan organisaties als het Juridisch Loket of bijvoorbeeld de Rechtswinkel.

Vergelijken goede advocaat prijzen

Als je een goede advocaat wil inschakelen kan je prijzen vergelijken. Denk er echter aan dat een advocaat die meer geld vraagt voor zijn diensten mogelijk beter werk verricht dan een goedkopere advocaat, al zal dit niet altijd het geval zijn. Vraag van te voren welke kosten onder het gehanteerde tarief van de advocaat vallen en maak goede afspraken over de tijd die een advocaat in je zaak mag steken, zodat je achteraf niet verrast bent door de (hoge) kosten voor de advocaat.

Goede advocaat: specialist of algemene praktijk?

Tegenwoordig zijn er steeds meer gespecialiseerde advocatenkantoren. Dit is een goede zaak, maar niet iedereen zal een gespecialiseerde advocaat nodig hebben. Een gespecialiseerde advocaat weet veel van een bepaald rechtsgebied, maar minder van andere rechtsgebieden. Een advocatenkantoor met een algemene praktijk is thuis in de meeste rechtsgebieden. Afhankelijk van je zaak zal het verstandig zijn om wel of niet een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen. Om er achter te komen of een gespecialiseerde advocaat een goede advocaat is voor je zaak zou je contact op kunnen nemen met bijvoorbeeld de eerder genoemde Rechtswinkel.

Goede advocaat pro deo

Wil je een goede gratis advocaat, dan kan je mogelijk een pro deo advocaat inschakelen. Als je wordt vervolgd voor een misdrijf, dan krijg je een advocaat door toevoeging van de overheid. Het is een grondrecht van verdachten van een misdrijf om een gratis advocaat van de overheid te krijgen.

Goede goedkope advocaat

Indien je een laag inkomen hebt kan het mogelijk zijn om een goede goedkope advocaat in te schakelen, omdat je dan mogelijk in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Verdien je als alleenstaande minder dan €24.900 euro, dan kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, waardoor de overheid bijna de hele zaak financiert. Verdien je als samenwonende minder dan €35.200, dan kom je ook in aanmerking voor een goedkope advocaat.