Hersenschudding letselschade

Een hersenschudding is een vorm van letselschade die je naar aanleiding van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of mishandeling kan oplopen. Op deze pagina wordt nader aandacht besteed aan wat precies een hersenschudding is en hoe je het oploopt en welke vormen van hersenschudding bestaan. Ook wordt behandeling van een hersenschudding besproken.

Wat is een hersenschudding?

De term hersenschudding wordt gebruikt voor schade aan de hersenen. Deze letselschade kan wordt veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis. Dit heet dan traumatisch hersenletsel. De bekendste vormen van letselschade door hersenletsel zijn een hersenschudding en een hersenkneuzing. Een hersenkneuzing is een zwaardere vorm van een hersenschudding en wordt ook wel zware hersenschudding genoemd. Hoe erg letselschade door hersenletsel is en hoe ernstig de gevolgen zijn verschilt per hersenletsel geval.

Hersenschudding letselschade

Een van de vormen van hersenletsel letselschade is letsel door een hersenschudding. Een hersenschudding verstoort de hersenwerking doordat je bijvoorbeeld een harde klap of een stoot op je hoofd krijgt. Als je een auto ongeluk hebt bestaat er een kans dat je letsel door een hersenschudding oploopt. Een hersenschudding kan je ook krijgen door een bedrijfsongeval of door mishandeling. Bij een hersenschudding vindt in principe geen daadwerkelijke hersenbeschadiging plaats. Bij een zeer klein aantal van slachtoffers van letselschade kan een erge bloeding plaatsvinden bij beschadiging van bloedvaten in de buurt van een schedelbreuk. Het laatste vindt vooral plaats bij een hersenkneuzing of een zware hersenschudding. Lees hier meer over een hersenkneuzing.

Symptomen en gevolgen hersenschudding

Hersenletsel door een hersenschudding en de letselschade die hieruit voortkomt wordt gekenmerkt door een aantal symptomen en gevolgen. Deze symptomen lees je hieronder. Let erop dat de symptomen afhankelijk van de situatie zijn en per persoon verschillen.

Bewusteloosheid

Een van de eerste symptomen van hersenletsel door een hersenschudding is bewusteloosheid. Deze bewusteloosheid vindt direct plaats na de traumatische gebeurtenis die de hersenschudding heeft veroorzaakt (bijv. het verkeersongeval) en duurt meestal vrij kort. De duur van bewusteloosheid is doorgaans een paar seconden tot meerdere minuten, maar niet langer dan een minuut of vijftien.

Gat in het geheugen

Door de hersenschudding kan je dingen direct voor, tijdens of na het onderzoek vergeten zijn. Dit komt doordat de hersenschudding ervoor heeft gezorgd dat je geheugen tijdelijk niet goed werkte. Waarschijnlijk zal het geheugen niet terugkomen. Het gat in het geheugen is niet groter dan 24 uur.

Duizeligheid

Een hersenschudding is ook te herkennen aan duizeligheid.

Verwardheid

Naast een hersenschudding is het mogelijk dat je last hebt van het symptoom verwardheid.

Gevoeligheid geluid of licht

Sommige personen die last van een hersenschudding hebben, hebben last van hoge gevoeligheid voor geluid of licht.

Misselijkheid en braken

Na een hersenschudding kan je misselijk worden en braken.

Hersenschudding behandeling

Hoe behandel je een hersenschudding? Na een hersenschudding is het verstandig om bedrust te houden. Je hoeft echter geen volstrekte rust te houden. Het is beter om langzaam weer dingen te gaan doen na een hersenschudding. Wel wordt vaak het advies gegeven om de eerste dag het slachtoffer van letselschade om het uur of om de twee uur even te wekken als hij slaapt. Zo kan je controleren of hij of zij nog normaal reageert en of er geen hersenbloeding letselschade heeft plaatsgevonden. Merk je dat het slachtoffer raar reageert, dan moet hij of zij meteen naar het ziekenhuis

Klachten hersenschudding

In principe geeft een hersenschudding geen blijvende klachten en gevolgen. De gevolgen van een hersenschudding verschillen echter per persoon en situatie. Soms zijn de gevolgen van een hersenschudding beperkt, maar soms zijn er meer gevolgen. Het is mogelijk dat een slachtoffer van een hersenschudding enige tijd last heeft van de volgende klachten:

  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • angsten
  • duizeligheid
  • snelle irritatie
  • oorsuizing
  • gehoorverlies
  • concentratieproblemen
  • gevoeligheid voor licht of geluid
  • geheugenverlies

Gevolgen en klachten meestal niet blijvend

Deze gevolgen zijn meestal niet blijvend, maar kunnen afhankelijk van het geval wel enige maanden aanwezig zijn, waardoor het lastig kan zijn om je werk te hervatten. Sommige gevolgen treden pas enige tijd na de hersenschudding op. Het is verstandig om contact op te nemen met een huisarts of een psycholoog als je last van de gevolgen hebt.

Schadevergoeding hersenschudding

Omdat je mogelijk problemen kan hebben met werken na een hersenschudding kan je hiervoor een schadevergoeding vragen bij de persoon die de hersenschudding heeft veroorzaakt.