Letselschade advocaat

Letselschade advocaat

Een letselschade advocaat is een advocaat die gespecialiseerd is in letselschadevergoeding. Omdat letselschade een ingewikkelde aangelegenheid is, is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen, als je letselschade hebt. Vaak zal dit wel moeten, omdat je vordering hoger dan €25000,- is of van te voren de hoogte van de schadevergoeding nog onduidelijk is. Een letselschade advocaat kan het slachtoffer, maar ook de vermeende veroorzaker van de letselschade verdedigen. Er zijn erg veel letselschade advocaten. Daarom is het verstandig om letselschade advocaten te vergelijken. Let goed op de vorm van financiering. Een no cure no pay letselschade advocaat is niet verstandig, want het is niet voor niets verboden voor advocaten om no cure no pay afspraken te maken.

Financiering letselschade advocaat

letselschade advocaat, letselschadeEen letselschade advocaat kost al gauw veel geld en kan een dus een aardig gat in je portemonneeslaan. Sommige mensen denken dat het daarom verstandig is om een no cure no pay advocaat in te schakelen, ook bij letselschade. Schijn bedriegt echter, zeker indien je letselschade hebt! In Nederland kennen we artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek op grond waarvan de kosten van je advocaat en de procedure op de veroorzaker van je letselschade kunnen worden verhaald. Dit zorgt er dus voor dat je procedure geheel gratis is. De veroorzaker zal wel zijn advocaat moeten betalen, maar kan mogelijk door een proceskostenveroordeling geld terug krijgen.

Geen no cure no pay letselschade advocaat

No cure no pay letselschade advocaten voegen dus niets toe voor letselschade en is trouwens in Nederland ook verboden. Sommige advocatenkantoren gebruiken trouwens een juridische constructie om dit verbod te omzeilen en wel no cure no pay te opereren, bijvoorbeeld bij letselschade. Het bezwaar hiertegen is dat de letselschade advocaat zo dubbel wordt betaald: de veroorzaker van het letsel betaalt reeds alle kosten die zijn gemaakt voor de rechtszaak e.d. en dus ook de advocaat, maar jij moet ook je advocaat het vooraf afgesproken bedrag betalen. Dit bedrag is trouwens soms ook op de wederpartij te verhalen.

Buitengerechtelijke kosten vergoed bij letselschadevergoeding

Ook buitengerechtelijke kosten worden vergoed bij een letselschadevergoeding. Ook hier ligt de grondslag in 6:96 BW. Soms kan niet van te voren goed worden vastgesteld wie de veroorzaker van een bepaald ongeluk is en wie dus slachtoffer is en letselschadevergoeding bij zijn wederpartij kan claimen. In zo'n geval kunnen experts worden ingeschakeld om vast te stellen wie de schuldige is. Je kan bijvoorbeeld een verkeersongevallenanalist inschakelen.

Soms is iemand niet geheel verantwoordelijk voor letselschade

Het kan voorkomen dat bij bijvoorbeeld een auto ongeluk wordt vastgesteld dat een partij 75% schuldig is aan het ongeval en de andere 25%. In dat geval wordt niet de gehele letselschade vergoed.