No cure no pay advocaat

No cure no pay advocaat uitleg

Een no cure no pay advocaat of incassobureau hoef je pas te betalen in het geval dat je een van te voren besproken resultaat behaalt. Verlies je de zaak, dan zal je de no cure no pay advocaat niet hoeven te betalen. No cure no pay is een omstreden manier van financiering van een rechtsvordering. Je betaalt dus niets als dat resultaat niet wordt behaald, terwijl je wel wordt geholpen met je rechtsvordering. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld  weinig geld hebt om een advocaat te betalen, want als je de zaak verliest kost het je geen geld. Eigenlijk is de advocaat of het incassobureau pro deo als je de zaak dus verliest of je incassovordering niet kan worden verhaald.

No cure no pay advocaat Nederland

no cure no payAdvocaten mogen in Nederland niet het no cure no pay principe hanteren. Voor letselschade zaken had de Nederlandse orde van advocaten een experiment voor no cure no pay toegestaan, omdat bij letselschadezaken de toegang tot recht problematisch is vanwege de hoge financiële drempels, zoals de kosten van een advocaat, medische deskundigen, arbeidsdeskundigen en de mogelijke veroordeling in de proceskosten. De proef met no cure no pay is echter door de Minister van Justitie afgeblazen. Juristen die niet als advocaat werkzaam zijn mogen wel no cure no pay handelen. Daarom kunnen incassobureaus dus wel volgens het no cure no pay principe werken.

Wanneer dan wel no cure no pay?

No cure no pay advocatuur is zoals gezegd verboden voor advocaten. Een no cure no pay advocaat is verboden. Wanneer mag no cure no pay dan wel? No cure no pay is mogelijk bij incassobureaus, of rechtshulpverleners die geen advocaat zijn.

No cure no pay incassobureau

No cure no pay incassobureaus zijn wel toegestaan. No cure no pay is het meest voordelig voor incasso vorderingen waarbij je niet erg zeker ben van je kansen om te winnen. In zo'n geval bestaat een tamelijk grote kans dat je de vordering niet zult binnenhalen. No cure no pay is dan bij uitstek een goede optie, omdat je bij verlies geen geld kwijt bent en bij winst toch nog voordeel behaalt. Bij rechtszaken waar je geen advocaat nodig hebt kan no cure no pay ook een uitkomst zijn, omdat je dan niet een proceskostenveroordeling opgezadeld kan krijgen.

No cure no pay niet verstandig bij zekere zaken

Als de uitkomst van je zaak best zeker is, is het verstandig om niet via het no cure no pay principe je bijstandverlener te laten werken. De uiteindelijk kosten zullen vaak veel hoger uitvallen dan als een normaal uurtarief wordt gehanteerd. Zorg daarom ervoor om jezelf goed te informeren over de feiten van je rechtsvordering, voordat je een rechtsbijstandverlener contacteert, zodat je zelf een inschatting kan maken van je kansen en je niet wordt overrompeld door de juristen om een ongunstige no cure no pay afspraak te maken. Stel dat je vordering € 100.000,- waard is en je spreekt af om dit tegen 30% van de opbrengst no cure no pay te laten vorderen, dan kost dit je erg veel geld (€ 30000,-). Werkt men tegen het normale tarief en je wint, dan vallen de kosten in principe veel lager uit. Let wel op: je moet redelijk zeker van je zaak zijn om niet no cure no pay te werk te gaan.