Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een overeenkomst tussen een (natuurlijk) persoon en een verzekeringsmaatschappij, waarin deze onder bepaalde voorwaarden en bepaalde uitsluitingen, tegen een bepaalde premie rechtsbijstand verleent aan de verzekeringnemer. Hieronder kan bijvoorbeeld het voeren van rechtszaken of het incasseren van incasso vorderingen vallen. Rechtsbijstandverzekeringen zijn er meestal om ondersteuning van juristen of advocaten in te kunnen roepen bij juridische geschillen. Zo hoef je zelf niet diep in de buidel te tasten om voor financiering van je rechtsbijstand te zorgen, omdat je een maandelijkse premie betaalt voor je rechtsbijstandverzekering en de verzekering in principe alle kosten die in de procedure worden gemaakt draagt.

Rechtsbijstandsverzekering

rechtsbijstandverzekering, recht, verzekering, rechtsbijstandEen rechtsbijstandsverzekering wordt steeds belangrijker. We leven in zware tijden. Soms wordt wel gezegd dat we in een claimcultuur leven. In het dagelijks leven kom je steeds vaker in contact met de wet en met claims van mensen. Als iemand je aanspreekt wegens bijvoorbeeld een onrechtmatige daad, omdat hij meent dat jij iets jegens hem verkeerd hebt gedaan kan dit al gauw in de kosten lopen, als dit tot een lange, tijdrovende procedure komt. Zo kan een conflict over of de heg van de buurman wel juist is gepositioneerd voor juridische problemen zorgen, maar ook een botsing tegen een auto. Een juridische procedure kan dan veel geld kosten. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten betaal je een maandelijkse premie. Als je dan een procedure wil starten, bijvoorbeeld over de eerder besproken plaatsing van een heg, kost dit je in principe geen extra geld. Ook als tegen jou juridische stappen worden genomen is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben om zo niet op kosten te worden gejaagd. Tegenwoordig is een rechtsbijstandverzekering dus bijna een must have voor de gewone burger. 

Situaties rechtsbijstandverzekering

Waarom is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben?

 • Het inschakelen van een jurist, laat staan een advocaat kost al gauw minimaal €150,- per uur.
 • Eenvoudige, maar toch dure conflicten worden betaalbaar
 • Handig als je een jurist nodig hebt omdat je letselschade hebt opgelopen
 • Als je zelf wordt aangesproken voor bijvoorbeeld een verkeersongeluk
 • Handig voor geschillen op het gebied van arbeidsrecht, bijvoorbeeld als je wordt ontslagen of zelf ontslag wil nemen. 
 • Ook als je werkgever weigert je loon door te betalen wanneer je ziek wordt is een rechtsbijstandverzekering handig.
 • Geschillen over garantie van producten kunnen ingewikkeld zijn, waardoor een ervaren jurist van een rechtsbijstandverzekering van pas kan komen.
 • Bij het kopen van een huis 

Rechtsbijstandverzekering soorten
Er bestaan verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen. Hieronder wordt een lijst gegeven met de soorten rechtsbijstandverzekeringen.

 • Gezinsrechtsbijstandverzekering
 • Bedrijfsrechtsbijstandverzekering
 • Motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering
 • Verkeersrechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering maximumbedrag advocaat

Bij rechtsbijstandverzekeringen geldt vaak dat je slechts recht hebt op een bepaald maximum bedrag, waarvoor de verzekering de advocaatkosten vergoedt. Soms moeten ook externe advocaten worden ingehuurd die niet bij de verzekeraar werken, indien de advocaten van de verzekeraar niet gespecialiseerd zijn in jouw zaak.

Let goed op de polisvoorwaarden

Omdat in de polisvoorwaarden allerlei zaken kunnen worden uitgesloten, is het belangrijk om bij het sluiten van een rechtsbijstandsverzekering de polisvoorwaarden goed door te nemen. In principe worden met een rechtsbijstandsverzekering alle mogelijke geschillen verzekerd, maar soms is dat helaas niet zo. Zo zou het kunnen voorkomen dat specifieke, kostenintensieve zaken standaard niet worden meeverzekerd. Wil je deze wel meeverzekeren, dan zal je extra moeten betalen.

Wachttermijn rechtsbijstandverzekering

Voor onder andere een rechtsbijstandverzekering geldt meestal een wachttermijn. In Nederland is het vaak gebruikelijk dat een wachttermijn van drie maanden wordt opgenomen in de overeenkomst tussen de verzekeraar en de verzekeringsnemer. In de eerste drie maanden na afsluiting van de rechtsbijstandsverzekering wordt dan geen rechtsbijstanddekking verleend. De reden voor deze termijn is dat anders mensen als ze weten dat ze een juridisch geschil gaan krijgen, of reeds in een juridische procedure verwikkeld zijn, een rechtsbijstandsverzekering gaan afsluiten, om zo goedkoop uit te zijn. De wachttermijn is niet van toepassing:

 • In strafzaken en tuchtzaken
 • Bij een vordering op een wettelijk aansprakelijke derde
 • In contractuele geschillen, indien het contract later dan de ingangsdatum van de verzekering is afgesloten
 • Als de verzekerde van verzekering wisselt en de verzekering als het ware doorloopt in een andere.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Er is veel concurrentie voor rechtsbijstandverzekeringen. Daarom is het verstandig om goed de polisvoorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken alvorens een verzekering af te sluiten. Vraag daarom meerdere offertes aan, zodat je het overzicht niet verliest tussen de tientallen aanbieders. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat een beetje meer research vele euro's kan schelen. Het kan natuurlijk ook lonen om een wat hogere premie te betalen, indien dan meer juridische onderwerpen door de rechtsbijstandverzekering worden gedekt. Het zou zonde zijn om jarenlang een maandelijkse premie te betalen, om vervolgens als je gebruik wil maken van je rechtsbijstandverzekering erachter te komen dat nu net het juridische probleem, waarvoor de rechtsbijstandsverzekering  gebruikt zou moeten worden niet onder de dekking van je verzekering valt. Zorg daarom dat je niet slechts voor de laagste premie gaat, maar dus goed op de hoogte bent van wat wel en niet wordt gedekt door je verzekering, om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Rechtsbijstandverzekering bij een eigen bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt kan een rechtsbijstandverzekering voor je eigen bedrijf erg handig zijn, omdat juridische geschillen flinke kostenposten kunnen worden. Je kunt specifieke zakelijke rechtsbijstandverzekeringen afsluiten.