Rechtshulp

Rechtshulp schakel je in als je een juridisch probleem hebt en juridisch advies nodig hebt. Welke soorten rechtshulp zijn er?

Wat is rechtshulp?

De term ‘rechtshulp’ of juridisch advies is een brede term, die alle juridische hulp die je kunt krijgen bij een juridisch probleem bestrijkt. Rechtshulp kan je nodig hebben als je wordt vervolgd door de officier van justitie, maar rechtshulp kan je ook nodig hebben bij een burenruzie of als je het niet eens bent met een besluit van de gemeente. Je kunt ook rechtshulp, bijvoorbeeld de rechtsbijstand, inschakelen als je een nieuw arbeidscontract krijgt, om te (laten) controleren of het arbeidscontract gunstig is voor je en of er addertjes onder het gras zitten.

Wat voor soorten rechtshulp zijn er?

Rechtshulp is er in alle soorten en maten. Je kan kiezen voor gratis rechtshulp inschakelen, voor een juridisch adviesbureau, een rechtsbijstandverzekering afsluiten of naar een advocaat toe stappen.

Gratis rechtshulp

Gratis rechtshulp is op een aantal manieren mogelijk. Als je in aanraking bent gekomen met het strafrecht, omdat je wordt vervolgd voor een misdrijf, kan je een pro deo advocaat inschakelen, ofwel een gratis advocaat. De overheid voegt dan een advocaat toe aan je zaak. Wil je een advocaat inschakelen, maar ben je niet in aanraking gekomen met het strafrecht, dan kom je mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, indien je niet te veel verdient. Ook kan je ervoor kiezen om helemaal geen advocaat in te schakelen, maar naar een gratis rechtshulp toe te stappen als de Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Deze stichtingen zijn in bijna alle grotere steden gevestigd.

Rechtshulp bij juridisch adviesbureau

Je kunt er ook voor kiezen om naar een betaald juridisch adviesbureau te gaan voor rechtshulp. Als je een ingewikkelde vraag hebt, zal dit vaak een betere keuze zijn dan bijvoorbeeld de rechtswinkel. Het is echter aan te raden om eerst even langs een rechtswinkel te gaan met je probleem, zodat zij kunnen bekijken in hoeverre zij je vraag kunnen beantwoorden. Er zijn veel soorten juridische adviesbureaus. Sommige adviesbureaus richten zich op verschillende rechtsgebieden en behandelen daarom veel verschillende onderwerpen. Er zijn echter ook juridische adviesbureaus die zich op specifieke rechtsgebieden richten als arbeidsrecht of echtscheidingen. Afhankelijk van je vraag kan het handig zijn om naar een dergelijk bureau toe te stappen.

Rechtshulp door rechtsbijstandverzekering

Rechtshulp kan je ook krijgen door middel van een rechtsbijstandverzekering. Je betaalt dan een maandelijks bedrag, waardoor je indien je een juridisch probleem hebt en rechtshulp nodig hebt, contact met de rechtsbijstandverzekering kunt opnemen. Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het verstandig om goed de polisvoorwaarden door te nemen en om je desnoods te laten adviseren. Een erg goedkope polis kan mooi zijn voor de portemonnee, maar kan er ook voor zorgen dat jouw juridische probleem niet door de rechtsbijstandverzekering wordt behandeld.

Rechtshulp door een advocaat

Uiteraard kan je ook rechtshulp krijgen van een advocaat. Advocaten zijn juridische professionals die juridische problemen oplossen. Ze zijn partijdig en zullen er alles aan doen om je zaak te winnen. Het is echter verstandig om na te gaan of je wel een advocaat nodig hebt voor je zaak. Vaak kan je zaak ook door een ‘normale’ jurist worden behandeld. Pas als je zaak om een erg groot financieel belang heeft (€25.000 euro of meer) of als de wet op een andere manier voorschrijft dat een advocaat dient te worden ingeschakeld, is het echt nodig om een advocaat te nemen. Advocaten kosten veel geld, dus het is aan te raden om te kijken of je wel echt een advocaat nodig hebt.