Smartengeld

Smartengeld kan je claimen als je immateriële schade als pijn en gederfde levensvreugde hebt geleden. Smartengeld komt vaak voor bij letselschade.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding voor geleden immateriële schade. Immateriële schade is schade die geen betrekking heeft op vermogen. Het gaat dus niet om financiële schade. Schade die wel betrekking heeft op vermogen is bijvoorbeeld een operatie als gevolg van letselschade. Smartengeld kan onderdeel zijn van een letselschadevergoeding, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Smartengeld kan je bijvoorbeeld ook claimen als je bent beledigd.

Soorten smartengeld

Smartengeld is een ruim begrip en omvat vele soorten schade. Bij welke schade kan je precies smartengeld claimen? Smartengeld wordt vooral veel geclaimd bij letselschade zaken. Het slachtoffer van de letselschade kan smartengeld claimen door geleden pij, maar bijvoorbeeld ook voor gederfde levensvreugde. Gederfde levensvreugde bestaat uit de situatie dat iemand na bijvoorbeeld een zwaar auto ongeluk niet meer zijn hobby kan uitvoeren, omdat hij bijvoorbeeld in een rolstoel is beland.

Smartengeld buiten letselschade zaken

Smartengeld wordt vaak geclaimd als er ook sprake is van lichamelijk letsel, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Zo kan er ook smartengeld worden geclaimd door bijvoorbeeld ernstige geluidsoverlast. Ook kan er smartengeld worden uitgekeerd als men wordt geconfronteerd met een zeer ernstige schok. Dit wordt dan ook wel shockschade genoemd. Zo heeft er in de rechtspraak in het Taxibus arrest een zaak gespeeld waarbij een moeder van een kind werd geconfronteerd met ernstig hoofdletsel van het kind. Hierdoor werd de moeder zo erg psychologisch geraakt dat ze last kreeg van een posttraumatische stressstoornis en kon ze hierdoor smartengeld claimen.

Smartengeld claimen

Als je slachtoffer bent van bijvoorbeeld letselschade en hiervoor een letselschadevergoeding bestaande uit onder andere smartengeld wilt claimen, is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Letselschade advocaten zijn gespecialiseerd in zaken als smartengeld en werken vaak samen met allerlei deskundigen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen voor hun cliënt. Je kunt hierbij denken aan medische deskundigen en ARBO deskundigen.

Smartengeld claimen whiplash

Als je een whiplash hebt gekregen na bijvoorbeeld een botsing met een auto, kan je hier mogelijk smartengeld voor claimen. Een whiplash kan je flink beperken in je vrijheid om bijvoorbeeld fysieke sporten uit te oefenen. Zo kan iemand met een whiplash niet meer badmintonnen of volleyballen. In een dergelijk geval kan vaak smartengeld worden geclaimd. Of dit ook bij jouw situatie het geval is kan een letselschade advocaat inschatten.

Smartengeld beoordeling

Waar let de rechter op bij het toewijzen van smartengeld? De rechter zal als hij moet bepalen of er smartengeld wordt toegekend op de volgende zaken letten. Ten eerste kijkt de rechter naar de aard en de ernst van het opgelopen letsel. Het smartengeld zal hoger zijn in het geval dat  iemand bijvoorbeeld in een rolstoel is beland en door het ongeluk een arm is verloren, dan als  iemand slechts een teen heeft verloren. Ook wordt gekeken naar de invloed die het letsel heeft gehad op zaken als werk, hobby’s en studie. Als er een grote invloed is op bijvoorbeeld hobby’s, dan zal een rechter eerder geneigd zijn om een slachtoffer van letselschade smartengeld toe te kennen. De rechter onderzoekt ook de oorzaak van het letsel, waarbij hij kijkt in hoeverre de veroorzaker van de schade aansprakelijk kan worden gehouden voor het opgelopen letsel.

Hoogte smartengeld

De hoogte van smartengeld is afhankelijk van veel factoren, zoals we in de vorige paragraaf hebben gezien. Hierdoor kan niet zomaar een bedrag worden genoemd dat je als smartengeld krijgt uitgekeerd. Wel kan worden geconstateerd dat de hoogte van smartengeld tussen de een paar honderd euro en duizenden euro’s in kan liggen. Iemand die zijn oog had verloren tijdens een potje voetbal kreeg bijvoorbeeld €20587 euro aan smartengeld uitgekeerd, terwijl een vakantieganger die na een brand op zijn cruise schip niet goed was opgevangen slechts €554 euro aan smartengeld ontving.