Whiplash letselschade

Een whiplash is een voorkomend letsel door een ongeluk, dat tot letselschade en mogelijk tot een letselschadevergoeding leidt. Wat is een whiplash?

Wat is een whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor letselschade als gevolg van een ‘zweepslag’ beweging die het hoofd ten opzichte van de romp maakt. De zweepslagbeweging wordt meestal veroorzaakt door een ongeval, maar kan ook worden veroorzaakt door een plotselinge gebeurtenis die zorgt voor een zweepslag. Een zweepslag kan inhouden dat het hoofd naar voren en achteren beweegt, maar ook van links naar rechts. De beweging van een whiplash gaat zeer snel en er komt veel kracht bij te pas, waardoor uitrekking, verschuiving en compressie ervoor zorgen dat (micro)letsels kunnen ontstaan. Deze letsels kunnen op verschillende plekken ontstaan: wervelgewrichten, tussenwervelschijven, hersenweefsel, wervellichamen, zenuwbanen en banden. Als de persoon met de letselschade door whiplash op het moment van de whiplash zijn hoofd gedraaid hield, zal de letselschade doorgaans groter zijn.

Letselschade advocaat inschakelen?

Zoek je een letselschadevergoeding voor je whiplash? Dan kan je hier terecht voor een letselschade expert en letselschade advocaat. Lees verder hier meer over de vergoeding van whiplash letselschade. Het is verstandig om deze op tijd in te schakelen, zodat je op het juiste moment de juiste stappen neemt om je letselschade vergoeding voor de whiplash te verzekeren.

Waar kan je een whiplash hebben?

Letselschade door een whiplash kan je hebben aan de nek, maar ook aan de rug. Een combinatie van een whiplash in de nek en in de rug is mogelijk.

Oorzaken letselschade whiplash

Zoals gezegd wordt de letselschade door een whiplash meestal veroorzaakt door een ongeluk. Specifieker wordt een whiplash en de letselschade door de whiplash meestal veroorzaakt door een kop-staartbotsing. Je botst met je auto tegen de achterkant van een andere auto of een auto botst tegen de achterkant van jouw auto. Andere veelvoorkomende ongevallen zijn een bedrijfsongeval of een sportongeval. Mishandeling of een val kunnen ook een whiplash met de bijbehorende letselschade veroorzaken.

Symptomen whiplash

Letselschade door een whiplash is te herkennen aan de volgende symptomen.

Nekpijn

Een whiplash kan ervoor zorgen dat er letselschade wordt opgelopen in de vorm van nekpijn. Een whiplash kan ervoor zorgen dat iemand nekpijn oploopt. De nekpijn kan in bepaalde gevallen erger worden als men de nek beweegt.

Stijfheid in de nek

De hierboven omschreven nekpijn, die een symptoom is van de letselschade in de vorm van een whiplash kan ook zorgen voor stijfheid in de nek. Ook kunnen bewegingsbeperkingen door letsel aan spieren en gewrichten voorkomen.

Hoofdpijn

Whiplash letselschade

Hoofdpijn is ook een symptoom die kan duiden op letselschade door een whiplash.

Moeilijk te omschrijven pijn in rug en andere ledenmaten

De symptomen van een whiplash kunnen ook een moeilijk te omschrijven pijn in de rug en/ of in andere ledenmaten inhouden.

Overige symptomen whiplash

Er zijn ook overige symptomen en klachten die op whiplash letsel kunnen duiden. Hieronder zijn de overige symptomen opgenomen.

 • Vergeetachtig zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeid zijn
 • Last van oorsuizingen
 • Concentratieproblemen
 • Tintelende vingers
 • Oorsuizen
 • Slaapstoornissen
 • Evenwichtsproblemen
 • Slikklachten
 • Vaag zien of dubbel zien
 • Verlaagd libido
 • Bewegingsangst
 • Prikkelbaarheid
 • Gedragsverandering

Diagnose whiplash

Als je last hebt van de symptomen van een whiplash, dan is het verstandig om een specialist te bezoeken bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Het lastige aan een whiplash is dat het letsel doorgaans niet met een röntgenfoto of een MRI zichtbaar zal zijn. Eerst wordt daarom geprobeerd om zeker te zijn dat je geen andere vormen van letsel hebt, waarbij je kan denken aan breuken. De arts zal vervolgens luisteren naar hoe jij het ongeluk hebt beleefd en zal je vragen hoe het ongeluk plaatsvond, wat de aard van het ongeluk was en hoe het ongeluk is veroorzaakt. Ook je bewustzijnstoestand na het ongeluk is relevant, naast klachten die je direct na het ongeluk had. Verder is het belangrijk hoe deze klachten zich hebben ontwikkeld (zijn ze erger geworden of juist niet?). In bepaalde gevallen wordt ook een andere specialist ingeschakeld. Zo kan een neuropsycholoog of een neuroloog bij het onderzoek naar het aanwezig zijn van letselschade in de vorm van een whiplash worden betrokken. Als je bijvoorbeeld last van hoofdpijn hebt na een ongeval, dan kan worden onderzocht of je naast een whiplash tevens een nekhernia hebt opgelopen.

Whiplash behandeling

Is bij jou een whiplash vastgesteld, dan kan je de whiplash laten behandelen. Dit gebeurt veelal door veel verschillende artsen en medische specialisten. Je komt in aanraking met fysiotherapeuten, revalidatieartsen, ergotherapeuten, psychologen, neuropsychologen en neurologen.

Waar whiplash behandelen?

Je kan je whiplash in ziekenhuizen laten behandelen in het revalidatiecentrum van het ziekenhuis, maar er zijn ook (privé) klinieken waar je kan revalideren van je whiplash. Er zijn privéklinieken die zich specifiek richten op mensen die last hebben van de klachten van een whiplash. Het is verstandig om voordat je jezelf ergens inschrijft voor revalidatie om behandelcentra te vergelijken om zo een behandelcentra te vinden waar je gelijk aan de slag kunt. Ook is het ten zeerste aan te raden om goed te onderzoeken of je zorgverzekeraar het behandelcentra vergoedt, zodat je niet voor zeer ongelukkige kostenposten komt te staan.